Effectiviteit van stimuleringsbeleid voor Autogas ‘17


De World LPG Assocation (WLPGA), in samenwerking met de European LPG Association (AEGPL), heeft zojuist de 2017-editie van het stimuleringsbeleid voor autogas gepubliceerd.

Dit rapport is een grondige analyse, dat 23 markten omvat (waaronder de Nederlandse markt) en informatie verstrekt over belangrijke stimulans voor het rijden op schonere LPG en andere alternatieve brandstoffen.

Er is een grootschalig onderzoek gedaan naar hoe regeringen autogas aanmoedigen, op welke manier en met welke beweegredenen. Het beoordeelt welke soorten beleid het meest effectief zijn en waarom. Dit is de meest gedetailleerde (wereldwijde) studie omtrent het beleid van autogas ooit!

Hieronder vindt u een korte samenvatting met de belangrijkste bevindingen uit analyse:

Wereldwijde verkoop van autogas – het meest voorkomende alternatief voor conventionele brandstoffen inzake personenauto’s – is in sommige landen snel gegroeid, dankzij overheden die het gebruik hiervan bevorderen. Maar in sommige landen wordt autogas teruggehouden door inefficient of slecht ontwikkeld beleid, zoals perverse belastingstarieven en regelgeving die niet voldoen aan gewenste milieu-eisen.

De belangrijkste bevindingen uit deze analyse zijn:
- Autogasmarkten groeien alleen als de pompprijs per liter minder is dan die van zowel benzine als diesel.
- Het garanderen van een gunstige prijs voor Autogas vraagt om een veel lager tarief ten opzichte van conventionele automobielbrandstoffen.
- Beleidsstabiliteit en een sterke inzet op de langere termijn door de overheid om milieubeleid te bereiken, zijn ook van cruciaal belang voor inspanningen ter bevordering van de ontwikkeling van de Autogasmarkt en andere alternatieve brandstoffen.

Trevor Morgan van Menecon Consulting, die het rapport heeft opgesteld, voegde eraan toe dat "beleid om uitermate vervuilende dieselwagens uit te bouwen, zeer belangrijk zal zijn voor de vooruitzichten voor Autogas".

Er zijn nu 26,8 miljoen Autogas-voertuigen in gebruik over de hele wereld. De grootste markten zijn Korea, Turkije, Rusland, Polen en Italië.

Het volledige rapport kan hier worden gedownload.