Britse stoomauto verbreekt snelheidsrecord

Britse ingenieurs hebben het snelheidsrecord voor stoomvoertuigen verbroken met een drie ton zware stoomauto. Prins Autogassystemen B.V. uit Eindhoven is een officiële sponsor van het team.

De ruim zeven meter lange auto met de naam Inspiration bereikte dinsdag een gemiddelde snelheid van 225,06 kilometer per uur tijdens twee ‘runs’ over Edwards Air Base in de Mojavewoestijn in Californië.

De topsnelheid van het voertuig kwam uit op 243 kilometer per uur.

Het oude record voor stoomvoertuigen stamde uit 1906. De Amerikaan Fred Mariott reed toen gemiddeld 204 kilometer per uur met een stoomauto op een racebaan in Daytona.

Parachute
Charles Burnett, de bestuurder van de nieuwe recordauto, toonde zich opgetogen na de geslaagde rit.

“Het was absoluut fantastisch”, aldus Burnett in de Britse krant The Guardian. “We bereikten al een snelheid van 225 kilometer per uur in de eerste run, voordat ik de parachute uitklapte om te remmen. De tweede run ging nog beter, toen klokten we een snelheid van ruim 240 kilometer per uur.”

Spannend
Het Britse team kreeg in de afgelopen dagen echter ook te maken met tegenslagen. Vorige week mislukte de eerste recordpoging omdat de motor van de auto het begaf.

De ploeg had uiteindelijk nog maar twee dagen om het record te verbreken, voordat de terugreis naar Engeland op het programma stond. “Het was de op een na laatste dag dat we het record konden halen”, aldus Burnett. “Ik had het liever niet zo spannend gemaakt.”

Bron: NU.nl