Prijs van autogas (LPG) sterk gedaald, ondanks recordniveau prijzen benzine en diesel!


SAN-voorzitter Kees Goudberg: “Onbegrijpelijk dat Nederland nog niet massaal is overgestapt op rijden op autogas”.

Rotterdam, 10 januari 2012 - Terwijl de prijzen van benzine en diesel tot recordhoogte zijn gestegen, is de prijs van autogas juist sterk gedaald.

Op 10 januari vorig jaar bedroeg de gemiddelde adviesprijs van autogas (LPG) nog 85,7 eurocent per liter. Vandaag kost een liter autogas 80,5 eurocent.
Daarmee ligt de prijs van autogas ruim 5 eurocent onder het niveau van vorig jaar, terwijl de gemiddelde adviesprijs van benzine 10 eurocent boven het niveau van vorig jaar ligt en de prijs van diesel zelfs bijna 15 eurocent.

Rijden op autogas (LPG) was al aantrekkelijk, maar door de steeds verder oplopende prijs-verschillen tussen benzine en diesel wordt het nóg aantrekkelijker. Voor een liter Euro 95 moet ruim twee keer zoveel worden betaald dan voor een liter autogas (LPG) en voor een liter diesel moet bijna 85% meer worden betaald.

Ondanks dat het aantal auto’s op LPG dat in 2011 werd geregistreerd met maar liefst bijna 57% is gestegen, vindt voorzitter Kees Goudberg van Stichting Autogas Nederland (SAN) het onbegrijpelijk dat Nederland nog niet massaal is overgestapt op rijden op autogas.
"De groei van de Nederlandse economie stagneert, de Euro staat onder druk en de pensioenen dreigen te worden gekort. We klagen steen en been dat we minder te besteden hebben en toch blijven we rijden in een auto die op een veel te dure brandstof rijdt en laten we de kans om de brandstofkosten met meer dan 50% te verminderen voorbij gaan”.

Goudberg verwacht dat dit zal gaan veranderen omdat de voordelen van rijden op autogas (LPG) de komende jaren alleen nog maar groter zullen worden.
“De verwachting is dat de prijzen van benzine en diesel verder zullen stijgen. Rijden op LPG wordt dus alleen nog maar interessanter. En niet alleen voor particuliere rijders, maar ook voor bedrijven. Want ook die kunnen substantieel besparen op de brandstofkosten van hun wagenpark”.

Verder groeit het aanbod auto’s op autogas (LPG) gestaag. Chevrolet, Citroën, Dacia, Ford, Lancia en Mazda bieden modellen aan die af-fabriek worden geleverd met een LPG-installatie. Deze modellen worden geleverd met volledige fabrieksgarantie. Opel levert naast de Corsa sinds begin van dit jaar ook de Meriva op autogas af-fabriek tegen een meerprijs van slechts € 900,00.

Daarnaast kunnen er in een groot aantal modellen van o.a. de automerken Citroën, Dacia, Peugeot, Renault, Saab, Seat en Skoda, in zowel nieuwe als in gebruikte auto's, achteraf autogasinstallaties worden ingebouwd met behoud van de fabrieksgarantie.

Bron: Stichting Autogas Nederland