Ed Nijpels rijdt op groen gas met Prins installatie!


Joure, 09 januari 2012
Na de opening vandaag van een groen gas tankstation in Joure, zal Ed Nijpels, voorzitter van Milieu Centraal, enkele weken gaan proefrijden in een auto op groen gas.
Nijpels opende vanmorgen in Joure het groen gas tankstation van OrangeGas (zie foto). Hij zal de komende weken zelf gaan ervaren hoe het is om op groen gas te rijden, want Nijpels gaat proefrijden in een Audi A6 op groen gas.


"Goed voor milieu en werkgelegenheid"
"De grote automerken bieden inmiddels allemaal automodellen aan met aardgasinstallatie; daarmee kan je groen gas tanken", aldus Ed Nijpels. "En het netwerk van tankstations wordt in snel tempo uitgebreid. Dat is goed nieuws voor het klimaat, de luchtkwaliteit en voor de Nederlandse werkgelegenheid". Groen gas is namelijk een Nederlands product.
"Het kabinet moet het lef hebben om alle autobrandstoffen aantrekkelijk te maken voor de burger. Laat de vervuiler betalen voor de schone rijder."
Nederland heeft na vandaag totaal 85 aardgastankstations, waarvan er 35 volledig groen gas leveren - een landelijk dekkend netwerk dus. Daarmee is rijden op groen gas een realistisch milieuvriendelijk alternatief geworden voor rijden op fossiele brandstoffen.

Ed Nijpels tankt de Audi A6 met Prins installtie vol met groen gas in Joure

40 tot 90 procent minder broeikasgas
Rijden op groen gas is net als elektrisch rijden milieuvriendelijker dan rijden op fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel. Vooral het klimaat heeft er voordeel bij. De uitstoot van het broeikasgas CO2 ligt 40 tot 90 procent lager ten opzichte van benzine, afhankelijk van de grondstof waarvan het groen gas is gemaakt.

Mest als grondstof: meeste winst
Er zijn verschillende grondstoffen geschikt om groen gas van te maken. De meeste milieuwinst ontstaat als er mest wordt gebruikt, aangezien dan wordt voorkómen dat methaan in de lucht komt. Methaan is een broeikasgas dat 25 keer zo sterk als CO2. Andere grondstoffen waarvan je groen gas kunt maken, zijn stortgas, energiegewassen, afvalwater, aardappel- en suikerbietenloof.

Ervaring delen
Ed Nijpels zal zijn ervaringen met auto rijden op groen gas de komende weken delen op blog.milieucentraal.nl.

Bron: www.milieucentraal.nl