MAN presenteert dual-fuel truck in samenwerking met Prins


MAN Truck en Bus Nederland heeft eind vorige maand op de Nationale Distributiedagen in Almere twee duurzame trucks geïntroduceerd. Een geheel elektrische versie van een 12 tons MAN TGL werd ontwikkeld in samenwerking met All Green Vehicles (AGV). Ook werd er een TGM 18.250 met een EEV diesel en een groen gas injectiesysteem van Prins Autogassystemen gepresenteerd. Beide voertuigen kunnen prima mee in de hedendaagse stadsdistributie. Pilots met beide trucks gaan nu van start.

De MAN TGM 18.250 distributietruck, die met zijn standaard gemonteerde EEV dieselmotor al hele goede emissiewaarden bereikt is uitgerust met het Prins dual-fuel systeem. Woordvoerder Frits de Raad: "Op dieselgebied werken de fabrikanten momenteel al aan de Euro6 diesels, maar tot die tijd geldt de EEV als de beste mogelijke oplossing. Zeker nu het aantal milieuzones in de stedelijke gebieden zich steeds verder uitbreidt en vervoerders daar steeds vaker ook rekening mee moeten houden is er veel aandacht voor deze techniek.

Klik op bovenstaande afbeelding om de MAN truck met Prins systeem te zien in RTL Transportwereld

Samen met de specialisten van Prins Autogassystemen uit Eindhoven hebben wij nu een systeem ontwikkeld waarmee het mogelijk is om groen gas bij te mengen in de dieselmotor. Daarmee heb je het beste uit twee werelden. De schoonste diesel die zorgt voor lage uistoot van roet en NOx voor betere lokale luchtkwaliteit en een tweede extra schone brandstof, die ook nog eens bijdraagt aan het terugdringen van de CO2 uitstoot (voor een beter klimaat) tot wel 40 procent en ook nog eens een reductie op het brandstofverbruik geeft van 15 procent. Aspecten die zwaar meewegen binnen de huidige transportwereld."

Ten behoeve van die gasinjectie zijn nu drie tanks van ieder 80 liter aan het chassis gemonteerd. Meer tanks vormen een optie. "Het gaat hier om een proef voor de Nederlandse markt, waarbij wij de resultaten later dit jaar verder analyseren en dan tot een definitief besluit komen. Daarbij zal ook zeker gekeken worden naar mogelijkheden op de TGL en de TGS/TGX serie", besluit Frits de Raad.

Bron: TTM.nl