“LPG goedkoper dan vorig jaar”


16 januari 2012 - In deze tijden van recordprijzen voor benzine en diesel, rekent de Stichting Autogas Nederland ons graag voor dat LPG goedkoper is dan vorig jaar.

De Stichting Autogas Nederland rekent voor dat een liter LPG op 10 januari 2011 85,7 cent per liter kostte. Vandaag is de adviesprijs van een liter LPG 80,5 cent per liter. De adviesprijs van benzine ligt juist tien cent boven de prijs van vorig jaar. De LPG-prijs ging vorig jaar de hoogte in door de barre winter in Europa. De prijs van autogas hangt samen die van huisbrandolie. Vandaar.

De belangenbehartigers van de LPG-rijders melden tevens dat Den Haag heeft beloofd dat de accijnsverhoging op LPG de komende vier jaar beperkt blijft tot 2,7 cent per liter. “Dat kun je van benzine en diesel niet zeggen,” vertelt Kees Goudberg, de voorzitter van de Stichting. Verder is het hen gelukt de G3-korting te behouden. “Er was sprake van dat die ging verdwijnen omdat er nauwelijks meer auto’s met een non-G3-installatie bijkomen. Wij hebben de politici er van overtuigd dat de korting van 317 euro per jaar moet blijven omdat LPG een schonere brandstof is. Daar is gehoor aan gegeven.”

Het aantal auto’s dat met een LPG-installatie wordt geregistreerd is in het afgelopen jaar met 57 procent toegenomen. Dat komt vooral omdat steeds meer merken zo’n installatie af-fabriek monteren. Doorgaans kost de inbouw zo’n 1.750 euro; volgens de Stichting Autogas Nederland is LPG-rijden lonend vanaf 12.000 kilometer per jaar.

Bron: autoweek.nl