Prins genomineerd voor High Growth Awards 2008

Dit jaar strijden 127 Nederlandse groeibedrijven mee om de titel van beste groeibedrijf. Port4Growth maakt op 18 november 2008 de winnaars bekend van de High Growth Awards 2008. Opvallend is dat de kredietcrisis voor een groot deel voorbij lijkt te gaan aan de snelgroeiende bedrijven. Uit een rondgang langs de genomineerde bedrijven valt op dat zij nauwelijks behoefte aan krediet hebben of eerder afgesloten krediet niet hebben opgenomen.

Port4Growth - platform voor groeibedrijven - organiseert deze verkiezing om snelgroeiende bedrijven te erkennen voor hun groeiprestaties. Zij doet dit samen met haar partners PricewaterhouseCoopers, Rabobank en het vakblad voor ondernemers bizz. Bij de beoordeling weegt de kwaliteit van de groei zwaarder dan de cijfers alleen. Daarmee onderscheidt High Growth Awards zich van andere verkiezingen. Een bedrijf wordt bijvoorbeeld ook beoordeeld op het ondernemersprofiel, de voorbeeldfunctie of de rol van strategie in het groeiproces.

Interessant is het perspectief van deze snelgroeiende bedrijven onder de huidige economische vooruitzichten. Volgens Joop de Jong, directeur Port4Growth, is het opvallend dat de kredietcrisis voor een groot deel voorbij lijkt te gaan aan snelgroeiende bedrijven. “In het huidige economische klimaat zijn de succesverhalen van snelgroeiende bedrijven uiterst leerzaam. Onder de genomineerden zijn bedrijven die aangeven dat de kredietcrisis hen juist kansen biedt. Bijvoorbeeld omdat zij oplossingen hebben bedacht die werkprocessen van hun klanten efficiënter en kwalitatief beter maken. Of omdat hun duurzame of anticyclische bedrijfsvoering beter bestand is tegen veranderende marktomstandigheden.”

Groeibedrijven zijn van belang voor de Nederlandse economie. Onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken toonde eerder aan dat groeibedrijven zorgen voor één derde deel van de economische groei. Een groeibedrijf is een bedrijf dat minimaal vijf jaar bestaat, tien of meer medewerkers heeft en drie jaar aantoonbaar groeit. Dit zijn de bedrijven waarvoor de High Growth Awards in het leven zijn geroepen. Voor bedrijven die minder dan vijf jaar bestaan, maar wel zeer snel groeien, zijn er de Young High Growth Awards.