Interview: In de stoel - Eindhovens Dagblad 

Naam: Bart van Aerle (36)
Functie: Managing Director Prins Autogassystemen B.V.
Cijfers: 50 mensen zetten meer dan 50 miljoen euro om
Bijzonderheden: Prins exporteert naar 52 landen

Op welke stoelen heeft u hiervoor gezeten?
"Op erg weinig, vrees ik. Ik heb eerst mavo, mts en hts (Technische Bedrijfskunde) gestudeerd.
Tijdens mijn stage bij een bedrijf dat werkte met LPG installaties uit Australië klikte het goed. Ik ben daar na mijn afstuderen gaan werken. Vervolgens hebben ze mij hier gevraagd als commercieel directeur. Dat was in 2000. Sinds 2004 ben ik algemeen directeur."

Wat is de kern van uw bedrijf?
"De ontwikkeling, productie en verkoop van alternatieve brandstofsytemen voor auto's. Wij ontwikkelen prototypes en zoeken bedrijven die voor ons onderdelen maken. Wij maken systemen voor LPG, aardgas en biogas. Sustainable energy, zoals we dat in goed Nederlands noemen. In Nederland zijn we marktleider en mondiaal gezien zijn we derde of vierde. Om een indruk te geven: In Nederland zijn vorig (top)jaar in totaal 19.300 gassystemen ingebouwd. Wij hebben een klant in Iran die er 200.000 op jaarbasis plaatst."

Wat is uw drijfveer?
"Ambitie en succes. We hebben een leuk team en zijn de laatste jaren aardig gegroeid. In 2000 waren we bijna failliet en nu staan we bekend om het beste systeem."

Wat biedt u het bedrijf?
"Het goede voorbeeld. Ik geef de organisatie structuur. We hebben succes dus is het makkelijk een goede sfeer te creëren. Ik probeer iedereen van belang te laten zijn. Verder laat ik zien dat ik lef heb."

Wat biedt het bedrijf u?
"Uitdaging. Iedere dag met plezier naar het werk. Dat beleef ik als een feestje. Geen dag is hetzelfde. Ongeveer de helft van de tijd zit ik in het buitenland. Gelukkig heb ik een begrijpend thuisfront. Als die het niet zien zitten, zou het niet kunnen. Het reizen wordt wel minder. Ik heb nu andere mensen die ook reizen. Ik geef veel vrijheid en heb een platte organisatie."

Waar heeft u over gepiekerd?
"Over de olieprijs. We maken hier altijd golfbewegingen mee, maar dit hebben we nooit gezien. Ook de wisselkoersen, die voor heel belangrijk zijn, stuiteren als nooit tevoren. Gelukkig hebben wij spreiding, landen als Iran en Venezuela hebben geen kredietcrisis."

Wat is uw ambitie?
"Ik hoef niet de grootste te zijn, wel de beste. Ik wil de eindgebruiker laten zien dat we echt een goed product hebben. Het is milieuvriendelijk en het bespaart geld."

Tekst: Ton Loots
Foto: Jean Pierre Reijnen

Bron: Eindhovens Dagblad – De Ondernemer