Nederlands succes in BTCC - British Touring Car Championship


Eindhoven - De Britse motorsport is dit jaar een revolutie ondergaan met de invoering van door LPG (Autogas) aangedreven racewagens in het Dunlop 2010 MSA British Touring Car Championship. Team Aon, met de autocoureurs Tom Onslow-Cole en Tom Chilton, heeft bewust voor deze alternatieve brandstof gekozen. De coureurs nemen plaats achter het stuur van de nieuwe Ford Focus ST's aangedreven door een speciaal door Prins Autogassystemen ontwikkeld vloeibaar LPG- injectiesysteem op een Mountune getunede 2.0 Duratec-motor. De onderdelen van het Prins Liquid Injection LPG systeem zijn dezelfde als deze binnenkort verschijnen in het Prins LI systeem voor normale personenwagens. Voor dit speciale raceproject zijn de onderdelen nog geheel met de hand gebouwd door Prins Autogassystemen uit Eindhoven.

Voorafgaand aan het seizoen is op circuits in Spanje en Engeland al uitgebreid getest met de nieuwe LPG technologie. Hier werden gelijkwaardige prestaties met de overige benzine voertuigen behaald, maar wel met een fors lagere uitstoot. Dit maakt Team AON het groenste team op het circuit! De lancering van deze eerste echt concurrerende racewagen op LPG, met als doel om de milieuprestaties van de autosport te verbeteren, is de beloning van het harde werken dat is besteed aan de verbetering van prestaties voor LPG voertuigen. En het beste nog - een gelijkwaardige technologie kan worden toegepast op bijna alle benzine auto's - op en naast de baan. "

Tijdens de tweede wedstrijd in het BTCC kampioenschap werd meteen geschiedenis geschreven met de eerste poleposition voor een door LPG aangedreven auto in het BTCC kampioenschap. Hierdoor mocht Tom Chilton met zijn Ford Focus vooraan starten bij de wedstrijd. De tweede LPG Focus, bestuurd door Tom Onslow-Cole, reed ook een goede kwalificatie en mocht starten vanaf de tweede startrij op de grid.

De race verliep zo nog mooier. Tom Chilton stormde met zijn Focus naar een ruime overwinning in Race 1 op het verregende circuit van Kent. Dit was de eerste overwinning voor Ford in 10 jaar in het BTCC kampioenschap. Race 2 ging naar zijn teamgenoot Tom Onslow-Cole, hij kwam tweede over de streep na eert ook al een mooie 3e plaats behaald te hebben in Race 1.