Het AD: gas als tussenstation

Het AD: “Nu diesel uit de gratie raakt, komen er meer auto’s op de markt die op (groen) gas rijden. Een ideaal tussenstation, zolang het elektrisch rijden nog in de kinderschoenen staat." LPG en CNG zijn goede alternatieven voor diesel.

Diesel, een onderwerp waar hedendaags veel over wordt gesproken. Een gewilde brandstof onder degene die veel kilometers rijden. Hoe populair het is – of misschien was – dankzij de lage brandstofprijs. Dieselrijders profiteren naast het goedkoop tanken ook van het voordeel dat zij weinig hoeven te stoppen bij het tankstation, vanwege de lange actieradius. Nu het rijden op diesel zo onder druk staat omdat de uitstoot van fijnstoot de grens overschrijdt, is het tijd om te zoeken naar een alternatief: LPG (autogas) en CNG (aardgas) worden overwogen. Vooral de schoonheid van deze brandstoffen maakt het tot goede alternatieven voor diesel.

Ook het AD heeft haar blik laten vallen op het rijden op (groen) gas! “Elektrische auto’s zijn voor veel mensen nog te duur, ze komen er niet ver genoeg mee, het opladen duurt te lang en het aanbod aan modellen is beperkt. Tegelijkertijd komen steeds meer kwalijke eigenschappen van de dieselmotor aan het licht. En met de huidige generatie benzinemotoren kunnen de klimaatdoelen, ook die van het Nederlandse regeerakkoord, niet worden gehaald.

De auto-industrie is daarom noodgedwongen op zoek naar een tussenoplossing. Eigenlijk bestaat die allang, in de vorm van ‘liquified petroleum gas’ (LPG) en ‘compressed natural gas’ (CNG, oftewel aardgas). De laatste liefst wel in een ‘groene’ variant, die deels of volledig bestaat uit een biogas. Behalve autofabrikanten tonen ook leasemaatschappijen sinds kort weer interesse, nu ze huiverig zijn geworden voor dieselmotoren.”
Lees hier het hele artikel.